

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
BinnensteBuiten - Alle afleveringen
Florine en Thijs verruilden vier jaar geleden hun pas verbouwde woning voor een mobiel onderkomen. Sindsdien reizen ze de hele wereld over, samen met dochter Doris. Behalve in de zomer, dan woont het jonge gezin in Wieringen in hun opgeknapte stacaravan. * Chef-kok Rosah is in Uffelte, waar Bernard als een van de eerste in Nederland sinds 2010 kiwibessen teelt. Na een moeilijke tijd, waarbij de oogst jaren op rij verloren ging, komen de bessen nu met bakken vol van de plant. * In Nijmegen ligt de schilderachtige jonge tuin van Karin en Geert. In twee jaar tijd hebben ze hun saaie tuin omgetoverd tot een kleurrijke bloemenweelde.
In Noord-Holland wonen Zoë en Jan op hun varende woonschip. In de zomer genieten ze volop van de wilde waltuin en varen ze regelmatig met of zonder vrienden naar de horizon. * In Nederland wordt er maar weinig suikermais geteeld én gegeten. Als het aan teler Adjan Vos ligt, komt daar snel verandering in. Op zijn land groeien sinds 2021 eetbare maiskolven. Ramon weet wel raad met de vers geoogste suikermais. * Tegels eruit en planten erin. Samen met Jan en Simon legt tuinexpert Manon Wijermars in Dordrecht een nieuw, groen schoolplein aan, van hoog gras, wilde bloemen en inheemse struiken, tot moestuinbakken, avonturenpaadjes en een wadi.
Koen en Fadime wonen zeer efficiënt op 45 vierkante meter in Amsterdam. Hun grootste trots: de zelfontworpen alles-in-een-waskast en een tv-slider. * Sharon maakt een aardappelschotel met gerookte zalm, met daarbij oma's ijsbergsla. * De natuur in de Weerribben gonst in de zomer van het leven. Libelle-liefhebber René Manger stapt op de boot en laat zijn fascinatie voor dit kleurrijke vliegende insect zien. * In Hardenberg heeft oldtimerrestaurateur Niels Pasman een passie voor Franse klassiekers. Hij neemt een eend en een foodtruck met liefde onder handen; van het technische gedeelte van de motor tot aan de restauratie van de carrosserie.
Van de wilde plannen voor de inrichting van de Haagse portiekwoning van de 29-jarige Fleur komt niks terecht. Een jaar na de verhuizing weet ze nog steeds niet hoe ze het moet aanpakken. Interieurstylist Theo-Bert helpt haar aan een fijne woonkamer. * Alain bezoekt de biologische varkenshouderij van Bas Antonissen aan de rand van Rucphen. Hier genieten zijn varkens van de ruimte en een heerlijk modderbad. Maar ook de biggetjes krijgen hier alles wat ze nodig hebben. * In Utrecht wordt met paard en wagen gehooid. In stadspark Bloeyendael ruimt boer Dirk met hulp van buurtbewoners en zijn Gelderse paarden het met de hand gemaaide gras op.
In voormalig bolwerk Sterrenburg in Utrecht wonen nu jonkheer Jacob Six en zijn jonkvrouw Carolien. De eeuwenoude woning is gevuld met de unieke kunstcollectie van Jacob en zijn familie. * Ramon maakt Portuguese pastéis de nata, heerlijke taartjes met custardvulling. * Dicht bij de Amsterdamse haven ligt de Houtrak, een natuurgebied dat van oudsher onder invloed van brak water staat, met als hoogtepunt manshoge lila bloeiende zeeasters en foeragerende lepelaars. * Rogier van Vugt laat de Clusiustuin van de Hortus Leiden zien, waar geneeskrachtige planten staan. Hij vertelt over de herkomst en de verzorging van de bekende supermarktkruiden.
Midden in het groen in het Zuid-Hollandse Groot-Ammers wonen Chantal en Merijn samen met hun drie kinderen in een voormalige melkveehouderij. Het Pippi Langkous-achtige huis zit vol kleur en oude elementen. Met hun grote moestuin probeert het gezin zo zelfvoorzienend mogelijk te leven. * Culinair schrijver Nadia Zerouali maakt een heerlijk gerecht dat niet kan mislukken: gevulde Maroc-broodjes met artisjoksoep. * Van kunstenaar in de Randstad tot schaapherder in Zuidoost-Friesland: samen met haar Drentse heideschapen en hond Bamboe beheert Hilde Groen verschillende natuurgebieden, zoals de prachtige, bloeiende heide van het Katlijker Schar.
In de oudste boerderij van Vlijmen leeft de Brabantse Marie alsof de tijd al 100 jaar stilstaat. Ze slaapt in een oude bedstee, breit haar eigen borstrokken en teelt groenten in haar 'moeshof'. * Sharon maakt een monchoutaart met kersen en kandijkoeken. * Nieuwe-tuinexpert Niels gaat naar Zundert, waar Sharon na haar scheiding met haar zoon Bram woont. De voortuin moet nodig worden opgeknapt. Niels maakt er een sfeervolle plek voor beiden. * Een 100% biologische stoel. Gert-Jan maakt in Noord-Nederland stoelen van biologisch gekweekte hennep. De stoel kan oneindig hergebruikt worden. Duurzame-lifestyle-expert Marieke bezoekt de hennepvelden.
Het oude, kleurrijke dijkhuisje van Karin en Paul staat vol leuke rariteiten. Van kleins af aan is het voor Karin een sport om tweedehands interieurparels te vinden en dat is te zien. * In de serie Leon bij de zuiderburen kan Gent niet ontbreken. Chef-kok Leon bezoekt Jeroen die een typische Gents drankje brouwt van vlierbloesem. Deze wordt gekweekt door Bart, die al als jongetje droomde van een leven als boer en die zich nu jaren later als een god in België waant. * Nette, aangeharkte tuintjes geeft oud-hovenier Cor van Esch geen voldoening meer. Hij besluit van zijn eigen tuin een wilde natuurtuin te maken, met veel wilde dieren.
De bewoners van Soesterhof hebben het voor elkaar gekregen om van een oud NS-rangeerterrein een groene ecologische en sociaal duurzame wijk te maken. Een bijzonder project waar het prettig wonen is. * Alain Caron duikt in de wereld van zeegroenten. In Zeeland snijden Jan en Frans elke dag verse lamsoor in de Westerschelde, maar kweken ook zeekraal in hun kwekerij bij Kruiningen. En een zeegroente, die Alain nog niet eerder zag: zeebanaan. * Pinstriper Lot schildert als enige vrouw in Nederland fijne lijnen. Haar eigen ontwerpen of belettering in opdracht, maakt ze op motoren, auto's, helmen en muziekinstrumenten.
In het Drentse dorpje Spier verbouwen Hilde en Harm stukje bij beetje hun boerderij. De bonte verzameling van retrospullen is niet te missen. * Chef-kok Ramon maakt een heerlijke pasta trapaneze met amandelpesto en geroosterde courgette. * Boswachter Marieke is in het gouden randje van de Randstad, Hollands Duin. In het grensgebied tussen bos en duin leeft de bruine eikenpage. Samen met collega Stefanie gaat Marieke op zoek naar deze zeldzame vlinder. * Op Prinsjesdag, de dag dat onze koning Willem IV de troonrede voor heeft gelezen, vertelt kunsthistoricus Geert het verhaal achter het standbeeld van een van zijn voorvaderen in Breda.
In Bergen op Zoom hebben Els en Francis een oude slagerij in mediterrane sferen omgetoverd. De achterplaats met druivenranken en het fonteintje tegen de muur voelt als een Toscaanse binnenplaats. * Chef-kok Rosah is in Loppersum waar een bijna verdwenen doperwt terug van weggeweest is. Piet en Angela hebben het ras opnieuw opgekweekt en staan in de regio bekend als de 'adoptieouders' van het erwtje. * Van verlaten vuilnisbelt tot beeldenpark; in Den Helder ligt een landschapstuin met beelden, dat onderdeel is van een kunstwerk waarbij gespeeld wordt met licht, kleur en ruimte. Ruud en zijn broer Gijs zetten het levenswerk van hun vader voort.
Gea en Dick wonen in een rijksmonumentale koeienstal op Landgoed Windesheim in Zwolle. Nu is het compleet verbouwd en een fijn woonhuis. * Alain Caron ontmoet op Landgoed Twickel Martin, een vindingrijke bakker die 'groen' wil bakken met enkel lokale producten. Zo verwerkt hij in zijn desemstokbrood de gevallen citrusvruchten van het landgoed. * Duurzame tuinvrouw Anne geniet in de BinnensteBuiten-moestuin. Alles groeit in overvloed, maar het is ook de tijd om alvast winterspinazie te zaaien. * Kunsthistoricus Geert bezoekt in Harlingen een kunstwerk over het jongetje Hansje Brinker dat met zijn vinger in de dijk het water tegenhield.
Het tuinhuis van Marleen in Harlingen is nog een beetje kaal en kan nog wel wat liefde gebruiken. Interieurstylist Theo-Bert Pot gaat samen met Marleen en haar vier kinderen aan de slag om er een inspirerende werk- en relaxplek van te maken. * Chef-kok Ramon maakt een overheerlijk Koreaans gerecht: buchimgae, groentepannenkoeken met saus en salade. * De tuin van Ellen en Hans bevat 600 meter beukenhagen en is geïnspireerd op de Engelse tuinkamertjes en klassieke borders. Het spectaculaire hoogtepunt zijn de rozen in bloei. * In Halfweg maakt Jeroen Vork met veel precisie van schuimblokken handgemaakte surfboards.
Kasteel Gunterstein ligt prachtig aan de Vecht in Breukelen. De bijzondere plek is al sinds de 17e eeuw in handen van dezelfde familie. Bertien Quarles van Ufford heeft het huis en landgoed voortgezet en laat aan Valentijn dit unieke familiebezit zien. * Nieuwe chef-kok Geneal Harreman gaat aan de slag met broccoli. Hij laat zien hoe je makkelijk een hele broccoli gebruikt voor een pasta pesto met broodkruim van oud brood. * In het hartje van de Beemster, achter de kerk, ligt een prachtige wereldtuin, waar vrouwen uit allerlei landen samenkomen om in contact te komen met elkaar en de natuur.
Voor Niels en Janne Sophie voelt hun zelfgebouwde mini uusje, een tiny house in Zeeland, als een droom. Klein wonen, rekening houden met de natuur en met financiële ruimte om niet alleen maar te hoeven werken. * Ramon bezoekt Laura die afgekeurde bananen redt. In de Europese havens keuren ze tonnen en tonnen van dat gele, kromme fruit af, zodat het de vuilnisbak ingaat. Laura maakt er bananenpuree van. * Al decennialang monitoren Ronald en Pascal steenuilen rond Winterswijk. In het broedseizoen gaan ze alle 300 nestkasten af, wegen en ringen de jongen en controleren of ze het nest verlaten.
In Arcen wonen Olav en Brigitte pal aan de Maas in een schuur uit 1680. De plek is helemaal verbouwd tot een waar droomhuis. * In de week van de verspilling maakt Sharon een heerlijke watermeloensalade met zelfgemaakte knoflookboter. * Ze scheren over het water en bouwen hun nesten het liefst onder een dakgoot, de gierzwaluw. Vogelaar Camilla Dreef volgt een kolonie op Kasteel Waardenburg. * De Hortus Leiden staat in de zomer vol in bloei. Een reden voor Rogier van Vugt om te vertellen over de functie van bloemen en hun bestuivers.
Het huis van Suus wordt de kelderwoning van Zwolle genoemd, een historisch huisje uit 1708 met als gezelligste plek de keuken in het souterrain. * Chef-kok Ramon bezoekt fruitteler Dirk-Jan, die met zijn moeder en zus een plukkerij runt. Daar telen ze als een van de weinigen in Nederland de tayberry, een kruising tussen braam en framboos. Ramon maakt er tiramisu mee. * Tuinexpert Manon geeft gulzige planten in haar moestuin graag extra voeding. Samen met Simon maakt ze van twee lege mayonaise-emmers een simpel maar functioneel wormenhotel. * Kunsthistoricus Geert bezoekt op de Universiteit Twente een kunstwerk dat onder water staat.
In Leeuwarden hebben Herman en Joke hun huis uit 1906 zelf verbouwd en volledig ingericht met antiek. Hun grote trots is een vijf meter breed antiek glas-in-loodplafond, waar ze speciaal een uitbouw voor hebben laten bouwen. * Chef-kok Rosah is op een bijzondere school in Amsterdam, waar volwassenen leren moestuinieren. In de moestuin volgt Rosah de praktijkles en kookt vervolgens wat lekkers met al het moois uit de tuin. * 2023 is uitgeroepen tot het Jaar van de Meervleermuis, omdat deze soort bijna is uitgestorven. In Friesland vangt vleermuisdeskundige Anne-Jifke Haarsma in het holst van de nacht meervleermuizen voor onderzoek.
In Liempde herinnert een oude spoorlijn aan de tijd dat treinen het dorp passeerden. In het station woont nu Piet, die na een lange verbouwing het gebouw in ere heeft hersteld. * Sharon maakt oerbrood met tomatensalsa en burrata, geserveerd met basilicum-roomkaas. * Op 12-jarige leeftijd belooft Sterrin Smalbrugge zichzelf om zich in te zetten voor dieren. Inmiddels is ze ecoloog en reptielendeskundige en weet ze alles van reptielen in het Haaksbergerveen. * Energie opwekken via vliegers. Duurzame lifestyle-expert Marieke bezoekt de fabriek in Dirksland, waar deze vliegers gemaakt worden. Ze ziet hoe een enorm prototype de lucht in gaat.
Het bos, het zuidelijke leven en de Belgische cultuur. Allemaal ingrediënten die Monique en Arthur doen besluiten net over de grens in België een huis te bouwen. In en met de natuur bouwen ze zelf hun huis. * Ruud en Elma hebben hun hart verpand aan de blauwe bes. Alain Caron neemt een kijkje op hun kwekerij in Boskoop, waar ze meer dan dertig soorten van deze kleine, ronde en sappige vitaminebom telen. * In Rotterdam maakt papiermaker Marieke de Hoop op traditionele en ambachtelijke wijze allerlei soorten duurzaam papier. Hierbij experimenteert ze met gerecyclede grondstoffen. Zo maakt ze papier van oude spijkerbroeken en aspergeschillen.
Kunsthistoricus Yvonne woont met haar gezin in Twisk in wat ze de mooiste straat van Nederland noemt. Hier staan maar liefst 52 rijksmonumenten, waaronder haar 17e-eeuwse stolpboerderij. De woning is een mix van oude details en werken van bevriende kunstenaars. * Chef-kok Ramon gaat koken in de BinnensteBuiten-moestuin, waar duurzame tuinvrouw Anne druk aan het oogsten is. Een lekker zomers gerecht: polpette di melanzane met zoetzure uien. * De Oosterdel is een van de laatste overgebleven stukjes van het Rijk der Duizend Eilanden. Boswachter Marieke vaart door het unieke eilandjeslandschap.
Bij de Maas in Dieden wonen Han en Liesbeth naast een oude molen. Met hun twee honden genieten ze van de rust en natuur. In de tuin staan wel dertig oude perenbomen. * Chef-kok Sharon is in Zwolle bij aiolimaker Jeroen Kneijber. Met knoflook van een lokale leerwerkboerderij en hulp van zijn ouders maakt Jeroen deze Spaanse saus in eigen land. * De BinnensteBuiten-moestuin draait op volle toeren. Duurzame tuinvrouw Anne vult een mand vol sla, tuinbonen en bloeiende goudsbloemen. Van rozenblaadjes en tijm maakt ze een aromatisch badzout. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma bekijkt in Stavoren een fontein: een grote vis met een waterspuwende bek.
De 10-jarige Freek is in de ban van Harry Potter. Zijn slaapkamer heeft uilen, kastelen én perron negen driekwart, maar de muren zijn wit. Daarom tovert Theo-Bert de kamer om tot een échte Harry-Potterslaapkamer. * Nadia maakt er een feestje van in de keuken: Irakese rijst met tuinbonen en veel specerijen. * Geert en Cor zijn gefascineerd door vroege haver, kropaar en het kruipertje. Ze kennen alle 100 soorten grassen die in Delft voorkomen en laten vele soorten zien. * In Utrecht werkt terrazzomaker Jilles op traditionele wijze zoals zijn voorvaders dat al generaties doen: noeste arbeid en precisiewerk én met heel veel kleine steentjes.
Meindert woont in de radiostudio van de voormalige omroep KRO, een gebouw vol herinneringen aan het katholieke omroepverleden. * De sint-jansui is een vergeten groente. Deze ui zag je vroeger veel in Utrecht. Pieter heeft in zijn moestuin bij de Domstad weer een veldje vol staan. Chef-kok Leon kookt ermee. * In de Hortus staat een oude gingkoboom uit 1750. Deze boom is mannelijk én vrouwelijk. * Rogier van Vugt laat de wereld van de levende fossielen zien. Niels Treffers, nieuwe tuinspecialist van BinnensteBuiten, pakt in Diepenveen de achtertuin van de pas getrouwde Lieke en Bruno aan. Hun wensen? Minder tegels, meer groen, en meer bijen.
Renske en Herwin wonen met hun zoons in een karakteristieke boerderij uit 1875. Na elf jaar klussen is hun huis in het Groningse dorpje Siddeburen geworden zoals ze willen: iedere kamer een andere vrolijke kleur. Het staat vol met voor hen waardevolle, tweedehands schatten. * Chef-kok Sharon maakt een lekkere Oosterse misosoep. Ze serveert er een pittige salade met peer bij. * René en zijn levenspartner Wim hebben de historische buitenplaats Erfgoed Landfort in Megchelen volledig in ere herstelt. De tuin is daarbij een belangrijke schakel die met zorg opnieuw ingericht is.
Voor Vincent en Nadia kwam een droom uit: verhuizen van een Amsterdams appartement naar een eigen stuk grond aan de rand van de duinen in Bergen. Ze lieten een huis bouwen van natuurlijke materialen en lemen muren. En in hun tuin een eigen voedselbos. * Als eind mei de vlierbloesem in ons land in volle bloei staat, kan Has van Helmont siroop gaan maken. Ramon Brugman is in Oisterwijk om dit spektakel te aanschouwen en om ermee te gaan koken. * Krabsporen en holletjes in hoge bomen. Boswachter Marieke volgt in het Drents Friese Wold het spoor van de boommarter. In dit uitgestrekte natuurgebied komen dit sierlijke kleine roofdier veel voor.
Speciale aflevering in het teken van Keti Koti: kunsthistoricus Valentijn bezoekt de ambtswoning van Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam. Een pand met een pijnlijk slavernijverleden. * Andy beheerst de kunst van angisa vouwen: een hoofddoek waarmee de tot slaafgemaakten op de plantages communiceerden. * De zussen Kip delen op 1 juli duizenden heri heri-maaltijden gratis uit. Dit Surinaamse gerecht van restanten op de plantages werd gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. * Chef-kok Sharon helpt met koken. Kunstenaar Patricia vertelt over haar ontwerp van het nieuwe slavernijmonument in Utrecht, dat lijden én verzet uitstraalt.
Architectuurhistoricus Valentijn Carbo bezoekt Kasteel Rosendael, prachtig gelegen in het Gelderse landschap, met een rijke geschiedenis. Rosendael geeft een mooi beeld hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd. * Chef-kok Rosah bezoekt Jan en zijn vader Jan, die hele bijzondere piepers telen. Van over de hele wereld halen ze unieke, soms bijna uitgestorven aardappelrassen om ze in de West-Friese klei te laten groeien. * Ton heeft zijn leven lang hard gewerkt om van zijn tuincentrum een succes te maken. Eenmaal met pensioen maakt hij van het grasveld achter zijn huis een groen paradijs.
Maria en Harm wonen met drie generaties op een verduurzaamd boerenerf in het Zuid-Hollandse dorp Berkenwoude. Met een eigen warmtenet, een waterput met zuiveringsinstallatie, een boomgaard en een grote moestuin, zijn ze bijna volledig zelfvoorzienend. * Chef-kok Ramon Brugman haalt in de BinnensteBuiten-moestuin palmkool uit de grond, om er een heerlijk spaghettigerecht mee te maken. * Vogelaar Camilla Dreef reist samen met vogelonderzoeker Eva Kok naar Richel, een zandplaat tussen Texel en Vlieland, een plek waar veel vogels en zeehonden verblijven. Het is een magische plek waar je helemaal opgaat in de natuur en het dierenleven.
Wonen in de jaren 60 en 70. In Noordwijkerhout hebben Chantal en Chris hun hele huis vol met oranje en bruinkleurige vintagemeubels. Een feest der herkenning. * Chef-kok Rosah van Schendelen is in De Heurne bij varkenshouder Rob Nieuwenhuis. Vanuit de gangbare varkenshouderij is Rob het helemaal anders gaan doen, beter voor het dier, het klimaat én de boer. * De Duitse Nepeta von Wedel erft in Eefde een landgoed van haar Nederlandse grootmoeder. De tuin is een jungle als ze er komt wonen maar door de jaren heen maakt ze er, samen met haar man Ernst, een heerlijke plek van. Wandelaars genieten hier van de rust en het groen.
Aandacht voor het KRO-NCRV initiatief Lief gebaar; een actie om mensen te inspireren tot het maken van een lief gebaar naar iemand die het hard nodig heeft. Theo-Bert helpt een alleenstaande moeder met het inrichten van haar huurwoning. * Chef-kok Rosah is in Oostkapelle op het biodynamisch gemengd landbouwbedrijf van Tim Moerman. Van de melk van zijn koeien maakt Tim biologisch roomijs. Rosah maakt er een heerlijk gerecht mee. * Het is mei en dat betekent volle bak in de BinnensteBuiten moestuin; bijna alle planten kunnen de volle grond in. Voor de koukleumen, zoals paprika en pepertjes, richt Anne de koude bak in.
Aan een monumentale dijk in Schagen ligt op een idyllisch eilandje de woning van Jan en Jet. Het creatieve duo heeft de plek verbouwd tot hun droomparadijs. * Ramon maakt zoenen. Een krokant koekje met schuimvulling en knapperige chocolade er omheen. * Aan de rand van Doesburg kleuren de fruitbomen van Tessa en Aron in het voorjaar in honderden tinten wit en roze. Het bloesemspektakel in de museumtuin staat voor de twee beheerders voor het nieuwe leven. * Tynke van den Heuvel gooit het roer om en begint een sociale onderneming in vloertegels. De ontwerpen van haar duurzame tegels zijn geïnspireerd op het beroemde grafische werk van Escher.
De historische buitenplaats van stichting Erfgoed Landfort in Megchelen is een prachtige plek met een landhuis, koetshuis, park en moestuin. René Dessing en zijn levenspartner Wim Dröge hebben de enorme taak op zich genomen om het landgoed in oude luister te herstellen. * Alain Caron is vroeg uit de veren voor 'a trip down memory lane' met sterrenchef Sidney Schutte. Voor de serie 'Alain ziet sterren' gaat hij op zoek naar een Zeeuws culinair hoogstandje. * In de tuin van Rob en Timothea in Zuidoostbeemster gaat het om het lijnenspel. Met grote precisie snoeit Rob de vakken in strakke lijnen, geïnspireerd op de vakverdeling in de Beemster.
Amanda en Ron verbouwen met hulp van twee handige vaders een oude atelierwoning van top tot teen. Ze hergebruiken bouwmateriaal en richten de plek in met tweedehands meubels. * Volgende week komt KRO-NCRV met het initiatief Lief gebaar in actie voor mensen in armoede. We besteden er nu al aandacht aan. * Sharon gaat langs bij Johan. Hij smeert elke ochtend boterhammen voor schoolgaande kinderen die van thuis geen lunch meekrijgen. * Tuinexpert Manon gaat aan de slag in de beleeftuin van een wooncomplex voor mensen met dementie. * Kunsthistoricus Geert herontdekt een muurschildering van een wereldberoemde kunstenaar: Keith Haring.
Sita en haar man vinden bij toeval een oude boerderij uit 1911, niet op het platteland, maar gewoon in hun stad Rotterdam. De plek schreeuwde om een opknapbeurt, maar die uitdaging ging het stel graag aan. * Culinair expert Alain Caron is in de Betuwe waar de hereford koeien van de familie Kreun rondgrazen in de boomgaard. Op de boerderij in Wadenoijen grazen meer dieren rond die de familie met liefde verzorgt. * In Demen liggen zestien verschillende siertuinen die elk hun eigen kleur hebben. Dat is het levenswerk van Martje en haar man Fridtjof. Dit voorjaar stelen de tulpen en narcissen de show.
In Boxtel wonen Nico en Trees in een noodwoning. Houten woningen kwamen na WO II als bouwpakket naar Nederland in ruil voor voedsel. Bijna 75 jaar later staan de meeste woningen nog altijd overeind. * Chef-kok Rosah is in de de Bommelerwaard, waar Peter Wijgerden eetbare bloemen teelt. * Het wordt groener en voller in de Binnenstebuiten-moestuin. Duurzame tuinvrouw Anne laat zien hoe zij tulpen oogst: met bol en al op de vaas en daarna hup de tuin weer in. * In zijn ambachtelijke steenbakkerij in Heteren maakt Derck volgens eeuwenoud receptuur 'nieuwe' oude bakstenen, o.a. voor de restauratie van het Amsterdam Museum en het Centraal Station.
In Grevenbicht wonen Roy en Eefje in een molenaarswoning vol herinneringen aan WO II. In hun streekmuseum staan duizenden oorlogsattributen. * In de Achterhoek is Ramon op het biodynamische bedrijf van Gerjo en Jara, waar de kalfjes en stiertjes lang bij hun moeder blijven. Van de melk wordt unieke Nederlandse rauwmelkse bergkaas gemaakt. * Boswachter Joris Hellevoort duikt in de geschiedenis van De Breul in Zeist. Het landgoed, dat in het voorjaar vol narcissen staat, heeft een indrukwekkend oorlogsverhaal. * Van de oude Delftse Poort in Rotterdam was na een bombardement niets over. Kunsthistoricus Geert bekijkt de imposante reconstructie.
Acht cellen van een voormalige gevangenis ombouwen tot kleurrijke woning. Tatiana en Nick uit Rotterdam geven kleur aan hun industriële huis. Het vier verdiepingen tellende huis heeft oude details, bijzondere lampen en een kast die door de glazen vloer heen komt. * Culinair expert Rosah van Schendelen is in Zuid-Holland, waar een echte Italiaanse likeur wordt gemaakt met Italiaanse citroenen, die nu op hun best zijn voor de likeur. Ze proeft ervan en maakt er wat lekkers mee. * Midden in Den Haag staat het indrukwekkende Vredespaleis. Tuinbaas Mark van IJzendoorn vertelt over de vredessymboliek die overal in de tuin terug te vinden is.
Simon en Renske wonen met hun kinderen en beide ouders in een voormalige paardenboerderij in Westzaan. Samen onderhouden ze de grote tuin en de moestuin. * Chef-kok Ramon maakt harissa, met gebakken aubergine en een yoghurt-tahin-dip, op getoast Libanees brood. * Paardenbloemexpert Karst Meijer weet als geen ander hoe belangrijk dit gele plantje is voor de biodiversiteit. Samen met boswachter Jeroen Bredenbeek gaan ze op zoek naar een bijzonder exemplaar in natuurgebied de Brommert. * Rogier van Vugt van de Hortus Leiden vertelt over de avocadoboom en zijn verwantschap met bekende planten. En over hoe je met de pit kunt tuinieren.
Architectuurhistoricus Valentijn Carbo is in het karakteristieke Zaandam, waar hij het Honig Breethuis bezoekt. Dit voormalige woonhuis van een welgestelde ondernemersfamilie, prachtig gelegen langs de Zaan, is een van de weinige bewaard gebleven 18e eeuwse fabrikantenwoningen. * Houd je van curry? Dan zit je vandaag gebakken in de keuken van chef-kok Sharon de Miranda. Ze maakt een Japanse curry met krokante kip, broccoli en jasmijnrijst. * In het Ulvenhoutse Bos zijn de zangvogels niet meer te stoppen. In de broedperiode zingen ze erop los. Boswachter Marieke is in het bos voor de broedvogeltelling.
Tijdens een Dakar-rally slaat de vonk over tussen Marije en Egbert. Het stel gaat samenwonen in de boerderij van Egbert. Het stel besluit de oude boerderij grondig te verbouwen, waarbij Marije veel met eigen handen maakt. * Alain Caron ziet in het Westlandse 's-Gravenzande hoe Siete Neef bladgroenten teelt in nauwe samenwerking met de natuur. En Alain steekt de handen uit de mouwen, want er kan al worden geoogst. * Van courgettes en zonnebloemen, tot worteltjes en radijs. Tuinexpert Manon gaat samen met Simon aan de slag in de schooltuin van De Vrije School in Dordrecht.
Chef-kok Rosah viert Koningsdag in Rotterdam met bier. Brouwer Chris zit met zijn stadsbrouwerij op een prachtige, historische plek in de wijk Delfshaven. * Hill Scholte krijgt in 2015 als allereerste bewoner de sleutel van een woning in het Rotterdamse Rem Koolhaas' Timmerhuis. Haar appartement bevindt zich op de tiende verdieping en heeft indrukwekkend uitzicht over de stad. * Verborgen in de Rotterdamse wijk ligt de Botanische Tuin Kralingen. De groene parel is volgens beheerder Judith een verademing tussen de stenen van de stad. * Kunsthistoricus Geert bezoekt koninklijke kunst: het beeld van de toenmalige koningin Wilhelmina in Den Haag.
Sinds corona werkt Rob het grootste deel van de week thuis. Langzaam heeft zijn werk de eettafel in de woonkamer overgenomen. Theo-Bert helpt Rob met het inrichten van een sfeervolle werkkamer en een opgeruimde eethoek. * Chef-kok Leon Mazairac is bij het Zeeuwse Brouwershaven. Daar laat Conny Schoenmakers op de zilte bodem kruiden groeien die ze verwerkt tot smaakvolle siropen voor topkoks. * Tijdens Koningsdag wordt op Marken door jong en oud speciale klederdracht gedragen. Sary maakt dagelijks met veel liefde de traditionele rijglijfjes voor deze kleding.
Duurzaam wonen met buren die aandacht en ontmoeting belangrijk vinden; met die gedachte verbouwt woongemeenschap Steinhagen een boerderij in het Limburgse Sevenum om tot woningen. Dorien en Johan zijn vanaf een vroeg stadium betrokken bij het project. * Chef-kok Sharon de Miranda maakt een lekker vegetarisch gerecht: zelfgemaakte spaghetti met bloemkool gegratineerd uit de oven met roquefortkaas. * Daslook, sleutelbloemen, goudveil en gele bosanemonen. Het is volop lente in het Bunderbos. Marieke Schatteleijn brengt een bezoek aan dit sprookjesachtige hellingbos in Zuid-Limburg.
Roel en Anja wonen in wat ooit de bibliotheek van de landbouwschool was. Dankzij de originele 14 meter lange boekenkast ademt de woning nog de sfeer van bijna honderd jaar landbouwonderwijs. * Chef-kok Ramon maakt het op één na populairste gebakje op Koningsdag: échte oranjesoezen. * Bij Peter in de tuin bloeien meer dan 130 magnolia's. Zijn passie voor de boom is inmiddels overgeslagen naar de rest van Ossendrecht. * Van sinaasappelschil tot vegan mayonaise en schoonmaakmiddel. Marieke Eyskoot neemt een kijkje in de sinaasappelschillenfabriek van Bas van Wieringen. Duizenden kilo's citrusschillen worden er verwerkt tot nieuwe grondstoffen.
John & John wonen in het meest extravagante huis van Baarlo. De boerderijwoning is ingericht met een mix van oud-Hollandse boerennostalgie en een klassieke kasteelsfeer. * In het Groningse Zevenhuizen maakt Hanneke Kuppens diverse rauwmelkse geitenkaasjes. Chef-kok Ramon Brugman ontmoet haar tussen de geiten en proeft hoe de kaas met liefde is gemaakt. * Duurzame tuinvrouw Anne Wieggers doet mee aan de Nationale Zaaidag op 22 april. In de Binnenstebuiten-moestuin zaait zij kamille, een bestuiver met een dubbele functie. Want behalve dat hommels en bijen er gek op zijn, is het ook heerlijk als thee.
Nicole en Marc wonen bijna drie jaar in hun hoekwoning in het oude sanatoriumcomplex De Klokkenberg in Breda. Met de bijgebouwen, een van de grootste rijksmonumenten van Nederland. Nu helpen de bewoners elkaar waar nodig. * Zwagers Peter en Eysbrand zijn als sprinkhanenkwekers de boeren van de toekomst. Ze bewijzen met hun boerderij in Nieuw-Lekkerland dat deze insecten niet vies of eng zijn en dat de kweek ook nog eens duurzaam is. * Stinzenplanten floreren in de tuin van kasteel Sypesteyn in Loosdrecht. Na de witte deken van sneeuwklokjes pakken nu de bosanemonen, sterhyacinten en narcissen hun moment in de sprookjesachtige kasteeltuin.
Wonen op het water in Nigtevecht in een ark met prachtig uitzicht op de natuur; Vanessa en Willem genieten van hun drijvende villa vol met souvenirs uit hun reisverleden. * Culinair schrijver Nadia Zerouali is in het Noord-Brabantse Steenbergen. Daar teelt Luuk van Duijn kassen vol met aubergines. Nadia laat haar kookkunsten los op deze prachtig paarse en veelzijdige vrucht. * Natuur-beleef-expert Tim is in Zeeland bij de klas van meester Joris van basisschool 't Klinket uit Koudekerke. Ze gaan o.a. schelpen tellen en determineren op het strand van Neeltje Jans.
Esther en haar gezin wonen in een boerderij uit 1903 in Hoogland die geheel duurzaam is. Ze hebben allerlei slimme oplossingen bedacht om het huis te isoleren. * Ramon maakt spaghetti met witte asperges, gepocheerd ei en geroosterd brood met doperwtencrème. * Het natte heidelandschap van het Limburgse natuurgebied de Meinweg is de ideale plek voor de adder. Boswachter Marieke gaat op zoek naar de enige giftige slang die in ons land leeft. * In de Hortus Leiden is iets bijzonders, de penisplant bloeit! Rogier van Vugt laat zien waar die mee verwant is en hoe je zelf een penisplant in huis kunt halen.
Jan en Leonie zijn echte aanpakkers en dol op klussen. Ze houden van kleurrijk en gewaagd: roze tegels in de keuken, een grafisch motief in de hal en een chique koffiehoekje op de overloop. * Biefstukspiesjes met hazelnootsaus en gezuurde paksoi: dat staat er op het menu in de keuken van chef-kok Sharon de Miranda. * In het Drentse De Schiphorst staat het ooievaarsbuitenstation van Frits en Els Koopman. Hier zijn zij al ruim veertig jaar bezig om de destijds met uitsterven bedreigde ooievaar te helpen. En met succes. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma onthult alle verhalen over de bekendste zwerfsteen van Amersfoort.
In Kedichem wonen Natalie en Hans in een karakeristiek huis, dat vroeger bestond uit twee panden. Minder blij zijn ze met hun woonkamer. Ze houden van kleur, maar toch zijn alle muren nog steeds wit. Interieurstylist Theo-Bert gaat langs. * In Barneveld runnen Gert en Elly een zuivelboerderij. Met zorg en aandacht verwerken zij de melk van eigen koeien tot kaas. Chef-kok Ramon heeft geluk. In deze tijd wordt er graskaas gemaakt en laat dat nu zijn lievelingskaas zijn. * Een antieke houten vloer restaureren en leggen in vissengraatmotief. In Groningen is Maurits Wieringa meester in het opknappen en restaureren van veelal historische vloeren.
Op Landgoed Roghairsparren ligt een prachtige authentieke jaren 60-bungalow. Het is het huis van voormalig burgemeester van Rhenen, Eelco Bosch ridder van Rosenthal. Architectuurhistoricus Valentijn leidt ons rond door dit bijzondere huis. * Chef-kok Leon maakt drie klassieke Italiaanse lekkernijen. Hij maakt gevulde en gefrituurde courgettebloemen, gamba's met gegrilde lentegroenten en een verfrissende cocktail, een scroppino. * Aan de rand van Putten mogen de dwerggeiten van Roel en Matthijs in de voorjaarszon eindelijk weer naar buiten. De pasgeboren lammetjes gaan voor het eerst de weide in.
In het witte stadje Thorn wonen Marleen en Jean-Paul en hun kinderen Eef en Eli in een rijksmonument uit 1680. De witte buitenkant is in mooi contrast met hun kleurrijke inrichting, met vier historische schouwen als pronkstukken. * In Alain ziet sterren ontmoet Alain chef-kok Bas van Kranen. Bas leverde na een leerzame coronapandemie zijn sterren in om met een totaal nieuwe identiteit een nieuw restaurant te starten. * De lente is van start, de nachten worden warmer dus de paddentrek is weer begonnen. In de vroege ochtend op de Utrechtse Heuvelrug helpen Mick Vos en Marita Flikkema de beestjes om een veilige overtocht te maken.
Een lekkend dak, planten die door de muren groeiden en een gemummificeerde kat tussen de oude vloer. Het huis van Joost en Willemijn was een complete bouwval toen ze het kochten. Inmiddels hebben ze het verbouwd tot een duurzame dijkwoning. * Chef-kok Sharon maakt roerbakbroccoli met biefstukpuntjes, gezouten pinda's en zoete aardappelfriet. * Johan en Yfke zijn de zevende generatie rietsnijders en natuurbeheerders in de Weerribben. * 'Legoblokjes' om de kust en koraal te beschermen. Mariene bioloog Leon Haines maakt zich zorgen over het verdwijnen van koraalriffen en heeft een oplossing bedacht. Marieke Eyskoot gaat langs.
Lidian en Louk ontdekken na een lange zoektocht een vervallen woning met potentie: de benedenverdieping van een herenhuis uit 1914. * Chef-kok Ramon maakt een kruidige curry van kipgehakt, met zelfgemaakt naan, munt, spicy chilisaus en frisse komkommerslierten. * Boswachter Marieke is in het Maasheggengebied bij Oeffelt, met de kenmerkende handgevlochten heggen. Van sleedoorn en meidoorn tot rode kornoelje en Gelderse roos. Het ondoordringbare vlechtwerk is een walhalla voor vogels, zoogdieren en insecten. * Rogier van Vugt geeft tips over de verzorging van vleesetende planten en laat zien dat er ook vegetarische vleesetende planten zijn.
Een herbouwd grachtenhuisje dat er uitziet alsof het meer dan honderdvijftig jaar oud is. In Utrecht hebben Frans en Liesbeth de kleine ruimtes in huis slim ingedeeld, zodat er plek is voor alle souvenirs die het duo verzameld heeft. * Frans Komen is met zijn zoon Frans junior een van de weinige riviervissers die professioneel, maar op kleine schaal, op de Nederlandse rivieren vist. Chef-kok Rosah stapt aan boord bij de mannen. * Duurzame tuinvrouw Anne is gek op bloemen, van dahlia's en goudsbloemen tot geurige lathyrus. In de BinnensteBuiten-moestuin maakt ze wigwamconstructies van takken en stokken, waar de bloemen tegenop kunnen groeien.
Een statig pand in Harlingen steelt het hart van Anouschka en Rob. Anouschka verbouwt de plek tot op de dag van vandaag, maar is er heel trots op hoe ver ze al is gekomen. * Rond Pasen zijn de weidevogels weer terug in het land om te broeden. Boswachter en vogelaar Sander Veenstra geniet van de vele vogels rond het wad in Harlingen. * In Kamerik staat de biologische melkveehouderij van de familie Van der Laan. Met passie voor mens, dier, natuur en landschap maken zij producten met dat wat hun geliefde koeien hun geven, waaronder rauwmelkse boter, die Alain Caron niet kan weerstaan.
In Tegelen wonen Cor en Marjan in een voormalig kantoorgebouw van een ijzergieterij. Het echtpaar valt als een blok voor het pand met art-deco-interieur en industriële bouwstijl. Bij de verbouwing tot woonhuis is veel in originele staat gelaten. * Chef-kok Ramon maakt een paaslekkernij: paasnestjes met mascarponecrème, sinaasappelgelei en snoepeitjes. * Grote grazers zorgen ervoor dat Amsterdam niet zonder stroom komt te zitten. De Schotse hooglanders eten de jonge aanplant onder de hoogspanningsmasten op, zodat die niet verstoord raken door oprukkend groen. Rogier van de Hortus Leiden neemt ons mee in de wereld van de voorjaarsbloeiers.
De droom van Stijn en Thijs komt uit: wonen in een omgebouwde vrachtwagen. In hun legergroene truck 'Bob' genieten ze van de vrijheid en van hun eigen privéterras op de laadklep. * In Almere duikt Nadia in de dosa batter, een gefermenteerd beslag waar Indiase dosa, een soort pannenkoekjes, mee gebakken worden. Naveen Gopi maakt diverse soorten, kleuren en smaken op duurzame wijze. * Natuur-beleef-expert Tim Hogenbosch is in Amersfoort bij juf Kroeze. Hij ziet hoe de klas buiten les krijgt en neemt de klas mee de schoolmoestuin in. * Geert Pruiksma vertelt bij Hoogeveen over de Velden van Nevel, geïnspireerd op de sage over een nevelhekse.
Nina en Josh zijn graag creatief en duurzaam bezig met het inrichten van hun knusse appartementje in Amsterdam. Tweedehandsvondsten en zoveel mogelijk doe-het-zelven maken het met warme kleuren in huis tot een gezellig geheel. * Boswachter Frank is faunabeheerder op de Zuid-Veluwe. Hij volgt het gedrag van de dieren via de wildcamera's en dat levert prachtige beelden op. * Chef-kok Sharon maakt een lekkere pindakaaskip met kokos-bloemkoolpuree en gebakken pinda's. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma is in de wijk Ondiep in Utrecht. Hij neemt nog net geen duik in het ondiepe zwembad, een kunstwerk met een hele grote knipoog.
In Amersfoort wonen Roos, Noah, Thomas en Rosa in een woongroep voor jongeren met een verstandelijke beperking. Mét hulp van begeleiders en ouders, maar zelfstandig in hun eigen appartement. * In Schiedam herleven oude tijden als de gebroeders Kramers hun oude familietraditie van distilleren nieuw leven inblazen. Chef-kok Ramon proeft de graanjenever en gin volgens oud familierecept. * Boswachter Ine Nijveld is op de Sallandse Heuvelrug. Hier lopen heide, natuurakkerland en kwelwatergebied naadloos in elkaar over. * Rogier van Vugt van de Hortus Leiden laat zien dat je ook binnen kunt tuinieren met kamerplanten.
Adinda woont in haar ouderlijk huis in Den Haag met haar dochter. Het appartement is flink opgeknapt, maar de eetkamer is leeg gebleven. Ze droomt van gezellige etentjes met dierbaren en een studieplek. Theo-Bert schiet te hulp. * In Nijkerk behoort patissier Frank Haasnoot tot de top van de wereld. Hij laat menig chef versteld staan met zijn kunstwerken van chocolade. Zo ook onze eigen chef-kok Leon Mazairac. * In een molen aan de Zaanse Schans wordt op ambachtelijke wijze van natuurlijke grondstoffen kleurrijke pigmenten gemaakt. Piet Kempenaar beheerst de oude techniek om hiervan verfsoorten te maken die zelfs door Rembrandt zijn gebruikt.
Arend Koster is de gelukkige bewoner van een royaal penthouse op de 14e verdieping, midden in het centrum van Rotterdam. Arend houdt van een licht en open huis, zonder veel overbodige prullaria. * Chef-kok Ramon maakt een traybake: een bakplaat vol ingrediënten die tegelijkertijd de oven in gaan en samen een gerecht vormen. * Johans verzameling helleborussen is uitgegroeid tot een collectie van maar liefst 300 tot 400 verschillende. * Duurzame lifestyle-expert Marieke Eyskoot gaat met duurzaam ondernemer Simon oude keukens oogsten en ziet hoe hij daar nieuwe keukens van maakt. En ook die kunnen weer hergebruikt worden.
In het centrum van Boxtel hebben Daisy en Mart een oude houtzagerij omgebouwd tot woonhuis. Ze hebben bijna alles met hun eigen handen opgebouwd. Een uniek project waar ze trots op zijn. * Chef-kok Sharon gaat op de Mexicaanse tour. Ze maakt chilaquiles met ei, feta en avocado. Daarbij serveert ze een mais-wortelsoepje. * Tuinexpert Manon Wijermars is samen met tuinmedewerkers Jan en Simon aan het werk in stadslandbouwkas De Oude Beer in Dordrecht. * In Amsterdam gaat Geert Pruiksma op zoek naar de subtiele en humoristische kunst van kunstenaar Frank de Ruwe, beter bekend als Streetartist Frankey.
Er is geen muur wit in het eigentijdse herenhuis van Tanja en Rogier in Utrecht. Ze prijzen zich gelukkig met vrij uitzicht midden in de stad, waarvan ze het liefst genieten vanuit hun wijnbarretje op de zolder. * Willem werkte in de oliehandel bij een bank voor hij besloot zijn droom te volgen. Hij doet nu een slagersopleiding en maakt in zijn worstenmakerij onder andere ossenworst. Een deel van zijn vlees komt bij boer Teun vandaan. Alain Caron wil hier alles over weten. * Het hele jaar is er kleur in de tuin van Else. In het vroege voorjaar kleurt het gazon lila van de krokusjes in bloei. Ze schieten uit de grond en gaan ongeremd tekeer.
Het verzamelen zit in het bloed van Jolien en Jan. Ze wonen in een voormalige dokterspraktijk in Almelo en daar is genoeg ruimte voor al hun verzamelingen. * Chef-kok Sharon maakt noodles carbonara met gerookte spekblokjes en Parmezaan. Ze serveert daarbij een salade van witlof, appel en komkommer. * In het Limburgse Mamelis werkt frater Leo Disch als kunstenaar. In Abdij Sint-Benedictus is hij tussen de gebedsdiensten door te vinden in het atelier, waar hij grafzerken en kunstwerken maakt. * Na een paar maanden winterrust gaat de BinnensteBuiten-moestuin weer open. Duurzame tuinvrouw Anne is er helemaal klaar voor.
Nathalie en Robert wonen aan de Dordrechtse Kalkhaven. Hun uitzicht wordt in stadsgidsen beschreven als het mooiste zicht op de Grote Kerk. De woning staat net zo scheef als de kerktoren, waardoor geen raam, deur of muur recht is. * Dit seizoen ontmoet culinair expert Alain Nederlands grootste chefs in Alain ziet Sterren. Hij gaat langs bij François Geurds. Deze chef met twee sterrenrestaurants en ontelbare interesses zit nooit stil en experimenteert erop los. * Bij Kasteel Oud-Poelgeest tekent botanisch tekenaar Esmee heel gedetailleerd sneeuwklokjes. Ze is verbonden aan Naturalis en tekent de natuur zodat die vereeuwigd blijft.
Een huis vol met glas laten bouwen op een stuk agrarische grond in het Friese Appelscha; in de duurzame woning van Edith schittereren in elke ruimte alle kleuren van de regenboog. * Chef-kok Sharon proeft in Zwolle ambachtelijk gemaakte boerenkarnemelk op de biologische boerderij van de familie Visscher. Vader Jaco en zoon Arjan vertellen hoe een gezonde bodem voor een gezonde koe en daarmee voor goede melk zorgt. * In Denekamp ontwaakt de verzamelaarstuin met voorjaarsbloeiers van Cor en Maria. Zij zijn al veertig jaar lang bezig met het kweken en vermeerderen van voorjaarsbloeiers als helleborussen, irissen en sneeuwklokjes.
Annelys en Pieter wonen met hun kinderen in een heerlijk gezinshuis in Heerenveen. Het stel heeft een grote voorliefde voor mid-century- en vintagevondsten uit de jaren zestig en zeventig. En dat is te zien. * Aan de vooravond van de ramadan maakt culinair schrijver Nadia Zerouali een smakelijk gerecht, dat thuishoort op de ramadantafel: gevulde druivenbladeren met gevulde uien. * In Drenthe zijn bevers aan het bouwen geslagen. Droge zomers hebben het waterpeil in hun leefgebied in de Drentsche Aa laten zakken. Om toegang te houden tot voldoende diep water maken ze sinds 2018 dammen: indrukwekkende bouwwerken, die het landschap veranderen.
In het dorpje Zenderen wonen Wendy en Mark met hun kinderen in een nieuwbouwhuis. Aan de buitenkant lijkt het een klassieke rentenierswoning, vanbinnen is het heel modern. * Chef-kok Ramon maakt gebakken varkenshaasmedaillons. Deze serveert hij op een puree van knolselderij, samen met een rode-uiencompote, rode kool en camembert. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma is in Meppel en vertelt aan de hand van het kunstwerk De Meppeler Muggen ook een volksverhaal. * Van trouwring tot manchetknoop. Ellen en Lotte startten in 2008 hun eigen werkplaats in Amsterdam en ontwerpen samen sieraden met vergeten technieken en vaste hand.
Anja is acht jaar lang de eigenaar van een Afrikaanse stoffenwinkel. Nu ze daarmee gestopt is, wil ze van de winkelruimte een sfeervolle woonkamer maken. Interieurstylist Theo-Bert komt als geroepen. * Op een Amsterdams industrieterrein werkt Ard samen met zijn dochter op een boerderij van de toekomst. Chef-kok Leon Mazairac bezoekt deze binnenboerderij, waar kruiden en groentes onder kunstlicht groeien. * In de Hortus Overzee is een prachtige Japanse tuin waar twee keer per jaar op Japanse wijze wordt gesnoeid. Wybe is hoogleraar tuin- en landschapsarchitect en is gespecialiseerd in deze techniek.
Een kloosterkapel aankopen en transformeren tot woonhuis was voor Peter en Marleen de ultieme uitdaging. Maar er zat nog een heel klooster aan vast. Ze vonden liefhebbers die ieder een eigen stukje klooster verbouwden tot woonhuis. * De Eritrese Tedros brouwt met bierbrouwer Kees echt Eritrees bier. Chef-kok Ramon proeft een bier vol historie en herinneringen, dat op andere wijze wordt gebrouwen dan onze westerse biertjes. Duurzaam ondernemer Rinze heeft een machine uitgevonden om plastic uit het water te halen. De afvalarm voorkomt dat plastic via de rivieren naar de zee drijft of langs de oevers blijft liggen. Marieke Eyskoot zoekt hem op.
Chrissy woont in een van de appartementen van het oude monumentale Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Met haar liefde voor hout en koninklijke kleuren maakt ze haar kleine huurwoning tot een paleisje. * Tafelzuur: Amsterdamser kan het bijna niet. En Amsterdamser dan Bianca krijg je ze niet. Haar augurken en Amsterdamse uitjes maakt ze volgens een geheim recept van meer dan 150 jaar oud. * Een hoogtepunt in de schaapskudde, de lammertijd. Schaapherder Mirjam de Hiep geniet van de uitdijende kudde en de lammetjes. * Rogier van Vugt van de Hortus Leiden laat zien hoe je binnen kunt tuinieren met een kamerterrarium.
Het Snouck van Loosenhuis is een prominent 18e-eeuws koopmanshuis huis tegenover de Drommedaris in de oude haven van Enkhuizen. De Enkhuizers kennen het pand als bejaardentehuis. Het pand bood tot eind vorige eeuw onderdak aan zes welgestelde, bejaarde dames. * Chef-kok Sharon maakt een Jamaicaans gerecht: jerk chicken, rijk gemarineerde kippenbouten, met daarbij goed gevulde rijst met o.a. rode bonen, garnaaltjes en bakbanaan. * De eeuwenoude Acacia van Doorwerth, de omgevallen Duizendjarige Den en de mystieke Wodanseiken van Wolfheze. Boswachter Joris Hellevoort heeft een passie voor bomen en voor de verhalen achter deze beroemde bomen.
Het appartement van Fedde en Jan in Amsterdam ziet er dankzij de creativiteit van Fedde geen dag hetzelfde uit, mede door een bijzondere collectie lampenkappen, kussenhoezen en zelfgemaakte schilderijen. * Chef-kok Sharon maakt gefrituurde rijstballen op basis van risottorijst, oesterzwammen, dille en limoen. Ze serveert er lekkere dips bij. * Wolken van vogels, boksende hazen en een overscherende zeearend. Het is winter in polder Arkemheen. Boswachter Marieke geniet in deze oudste polder van Nederland van het schouwspel van dieren. * Vlak voor de boekenweek laat Judith zien hoe zij nog met eeuwenoude technieken oude en nieuwe boeken bindt.
Aan de rand van Rijssen woont Irene met Maarten en drie kinderen in hun zelfgebouwde twee-onder-een-kaphuis. Het nieuwe pand is vooral in jaren 30-stijl gestoken met zachte kleuren en nostalgische hoekjes. * Nadia Zerouali proeft de slowjuices van sapmaker Murk Vermeeren. Niet de gewone appelsapjes, maar slowjuices met biologische groenten als pompoen, boerenkool, wortel, munt, en ga zo maar door. * Een theelepeltje grond bevat meer levende organismen dan dat er mensen op aarde leven, toch is dit ondergrondse leven vaak nog onbekend terrein. Cameraman Sam Reitsma laat deze wonderwereld zien en volgt Marc die bezig is zijn bodem te verbeteren.
In Wormerveer woont Gemma in pakhuis De Wildeboer, een pand uit 1731 langs de Zaan. Met respect voor de oude detais heeft ze jaren geleden samen met haar inmiddels overleden man het Zaanse pakhuis getransformeerd tot ideaal woonhuis met ruime ateliers. * Chef-kok Ramon Brugman is bij Joey en Sherilyn in Amsterdam. Zij maken een eeuwenoud product, dat heel goed vlees kan vervangen: seitan. * De Martenatuin in het Friese Franeker is een oase van rust, midden in de stad. In het vroege voorjaar kleurt het gazon wit van de sneeuwklokjes. Voor Manon is de witte gloed het hoopvolle begin van de lente.
In Maarheeze kiezen Don en Jacqueline twee jaar geleden bewust voor een huis van 50 m² aan de rand van een natuurgebied. Het wordt na een weekend proefwonen een wikkelhuis van karton en hout. Na veel ontspullen genieten ze met de kinderen van hun plek Onspan. * Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel maakt chef-kok Sharon een lekker gerecht: een wrap gevuld met tandoori-aubergines en paprikaspread. * Vogelaar en ecoloog Camilla is in Flevoland bij de Lepelaarsplassen. Ze spot veel bijzondere watervogels. * Kunsthistoricus Geert bezoekt de Waal in Gendt voor het Dijkwijf, een bijzonder kunstwerk aan de rivier.
Een oude directeurswoning uit 1907 omgetoverd tot fijn gezinshuis. Sjoerd en Nine uit Leeuwarden hebben hun kleurrijke droomhuis gevonden. In elke ruimte is minimalisme, rust en eenvoud en is rekening gehouden met de regels van Feng Shui. * Als aftrap voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel maakt Ramon zelfgemaakte focaccia, met daarbij spaghetti met tomaat en basilicum. * Het Notoarestoen Arboretum in Eenrum kleurt volop groen in de winter. De grote verzameling rododendrons behouden hun groene blad en verrassen met de achterkant ervan. Felrood, okergeel, fluweelzacht en stekelig.
In het pittoreske Dokkum wonen Willemijn en Leo in een oud pakhuis én een oude school. Ook al is het huis schots en scheef, ze wonen hier met veel plezier. De karakteristieke woning heeft een nieuwe look gekregen, met een knipoog naar de geschiedenis. * Het is hartje winter, maar in de koude kas van biodynamisch tuinder David Luijendijk in Roelofarendsveen is het een oase van groen. Culinair expert Alain Caron maakt er wat lekkers mee. * Hans Signer beleeft drukke tijden met zijn Stichting Opvang de Ezelsociëteit, een plek waar oude of zieke ezels worden opgevangen. Gelukkig heeft Hans er in Nijkerk een paar stallen bijgekregen.
Architectuurhistoricus Valentijn is in de historische boerderij De Meeshoeve in Oud-Gastel. De boerderij is een ware tijdscapsule naar het katholieke boerenleven van de vorige eeuw van een groot gezin. * In Gouda bakt Mike van den Berg als zesde generatie stroopwafels in de familiebakkerij. Chef-kok Rosah leert alles over deze Goudse klassieker. * Modeontwerper Bas Timmer maakt duurzame slaapzakken voor mensen die dakloos zijn. Marieke Eyskoot gaat bij hem langs om te zien welke materialen hij gebruikt en wat voor enorme impact hij maakt, zowel duurzaam als sociaal gezien.
Als Sandra intrekt bij Daan in 't Gooi, brengt ze sfeer en kleur in het lege mannenhuis. Met de eetkamer lopen ze vast en uit pure wanhoop maken ze alles in de kamer wit. Dat is de ideale klus voor interieurstylist Theo-Bert. * Chef-kok Leon Mazairac maakt twee Italiaanse klassiekers uit de regio Lombardije. Hij bereidt een risotto met asperges en een smeuïge ossobuco Milanese met gremolata. * Ambachtelijke prothesemaker John Brandsen maakt met siliconen, haren en levensechte aders bijna niet van echt te onderscheiden armen, handen of voeten. Met zijn collega Robert van der Werff, erg goed in nagels, werkt hij elke dag aan deze kunstwerken.
Kevin en Sylke wonen in een zelfontworpen tiny house van zes meter hoog op De Kleine Burg, een project waar duurzaam wordt geleefd. Dankzij slimme oplossingen leven Kevin en Sylke bijna volledig off-grid. * Chef-kok Sharon de Miranda maakt chocolademuffins met chocolade ganache en kaneelstengels. * Beekvisexpert Romeo laat de staat van de onderwaterbossen en habitat van de beekvissen aan de rand van de Veluwe zien. * Rogier van Vugt van de Hortus Leiden laat zien dat je ook binnen kunt tuinieren met kamerplanten, wat enorm veel groenvreugde brengt.
Al jaren woont Carleen op de Zaanse Schans. Ook al trekt haar grotendeels houten woning uit 1704 iedere dag veel toeristen, Carleen kan zich geen mooiere woonplek voorstellen. * Chef-kok Ramon maakt har gow, Cantonese dumplings. Dit zijn gestoomde deegpakketjes, gevuld met garnalen, met een heerlijke saus op basis van sojasaus. * Jantine heeft een missie: zoveel mogelijk heggen met zoveel mogelijk mensen planten. Op deze plantdag gaan enthousiaste vrijwilligers aan de slag met een lange heg. * Kunsthistoricus Geert bekijkt het Groningse hoofdstation, zoals het in de volksmond wordt genoemd, van binnen en buiten. Het zit boordevol kunst.
Wonen in een oude watermolen is voor Louis en Margot een droom die uitkomt. In 1998 verbouwen ze de voormalige Watermeule in Hout-Blerick tot woonhuis en ze zien er hun kinderen opgroeien en uitvliegen. * Claudia Arkensteijn is verslingerd aan duurzaam fermenteren: kimchi, kombucha en tempeh. Zo maakt ze tempeh niet van soja, maar van allerlei soorten bonen, die gewoon in de Nederlandse polders groeien. Dat wil chef-kok Ramon Brugman wel eens zien. * In het Haagse Bos vertelt kunstenaar Sara Vrugt over haar liefde voor bomen en het geborduurde bomenkunstproject, waardoor ze meer dan 100.000 bomen heeft kunnen planten.
Wonen in je eigen museum. In het Noord-Hollandse Kudelstaart hebben Leo en Astrid hun huis volgehangen met meer dan 200 glas-in-loodlampen en 100 schilderijen. * Chef-kok Leon Mazairac maakt Italiaanse klassiekers: Italiaanse kalfstartaar (carne cruda) en tajarin met salieboter en panna cotta. * De nieuwe BinnensteBuiten-expert Tim Hogenbosch en buitenleerkracht Esther nemen de kinderen van groep 3 van het Kompas in Meppel mee naar buiten om in de frisse lucht les te geven. * Kunsthistoricus Geert is bij een kunstwerk dat eruitziet als een industriële pomp, maar dat onlosmakelijk verbonden is met de wederopbouw van Arnhem na WO II.
Bart en Darcy vallen als een blok voor een kubuswoning in hartje Rotterdam, gebouwd door architect Piet Blom. Dat ze door de aparte vorm geen normale kast kwijt kunnen én ze wekelijks de muren moeten stofzuigen, neemt het jonge stel op de koop toe. * Ger Arts maakt in zijn destilleerderij whisky, gin, korenwijn en grappa. En hij redt wijn die anders de gootsteen in was gegaan. Heb je een dubieuze fles wijn? Breng de wijn naar Ger en hij stookt er eau de vie van. Alain gaat proeven. * Vintagedesignmeubels restaureren en opnieuw stofferen. In het Limburgse kloosterdorp Steyl delen Nico en Thierry de liefde voor elkaar en dit ambachtelijk vak.
In Opeinde laten Cor en Marianne door hun zoon een ecohuis ontwerpen. Tijdens de bouw is tot in detail nagedacht over waar de meubels komen en daar is de indeling van het huis op aangepast. * Chef-kok Ramon maakt een kruidige, winterse carrot cake. De taart is extra lekker gemaakt met frosting, pistachenootjes en chocoladekrullen. * Boswachter Marieke is met mossenkenner en boswachter ecologie Hans Wondergem in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. * Oud-marinier Danny Pormes heeft een oplossing bedacht voor de grote hoeveelheid schoenen die in de verbrandingsoven of op de afvalberg belandt. Marieke Eyskoot zoekt hem op.
De Rotterdamse kunstenaar en auteur Wendy Buiter is sinds vorig jaar een van de gelukkige bewoners van de Zalmhaventoren, het hoogste wooncomplex van de Benelux. Wendy houdt van het uitzicht: de skyline van Rotterdam; 'het is net een kunstwerk.' * Chef-kok Sharon maakt moussaka, een traditioneel Griekse ovenschotel, met aardappelen, pasta, aubergines, gehakt en bechamelsaus. * Vroeger wemelde het van de konijnen in de duinen. Door virusziekten zijn ze nu schaars geworden, en dat heeft grote gevolgen voor hun leefomgeving. Konijnexpert Jasja en ecoloog Harrie laten zien wat het belang is voor hun behoud in het duingebied in Meijendel.
In Amsterdam woont Birgitta in haar voormalige kapsalon. Binnen weerspiegelt elke plek haar kunst- en fotografietalent. Dat zie je terug in het diverse kleurenpallet en de meest uiteenlopende bloemenprints. * Alain Caron proeft heerlijke broden in de bakkerij van Suzanne. Toen door covid alle werkzaamheden van de filmproducent stil kwamen te liggen, besloot Suzanne te gaan bakken. Deze hobby is inmiddels haar tweede beroep, met als specialisme haar zuurdesembrood. * In Breda ligt kasteel Bouvigne, waar de Franse, Duitse en Engelse tuin samen komen. Ook de kapelletjes bij het kasteel zitten vol bijzondere verhalen.
De 13-jarige Finn doet niets liever dan schilderen, handpoppen maken en kleding ontwerpen. Thuis biedt zijn atelier-kamer weinig inspiratie. Een mooie klus voor interieurstylist Theo-Bert. * Broers Klaas en Sjoerd hebben een missie. Zij willen vleesconsumptie verduurzamen door het eten van vlees direct uit de natuur. Op de boerderij in Loenersloot maken zij huisgemaakte producten van het wild. Een feestje voor chef-kok Ramon. * Boswachter Marieke en collega Egbert zijn in het veengebied Olde Maten, een oud, moerassig hooilandschap bij Rouveen en Staphorst. Ze zoeken sporen van otters, spotten reeën en bekijken aalscholvers en zilverreigers.
Architectuurhistoricus Valentijn bezoekt in Franeker het Eise Esingaplanetarium en de art nouveau koffie- en theewinkel ernaast, twee panden die door historie met elkaar verbonden zijn. * Ook dit seizoen ontmoet culinair expert Alain Caron Nederlands grootste chefs in Alain ziet Sterren. Hij trapt af in Helmond met Jermain de Rozario, de rebel uit de culinaire scene die het van vuilnisman tot sterrenchef heeft geschopt. * Een tuin in winterrust heeft voor Nitha een ongekende schoonheid. Binnen de rechte lijnen van de tuin mogen de planten en heesters exploderen, met magische winterbloeiers als sneeuwklokjes, toverhazelaar en de edgeworthia.
Het is Valentijnsdag. In Culemborg maakt Lennart een romantisch drankje: mousserende vruchtenwijn met rozenwater. Chef-kok Rosah proeft mee. * Als relatiecounselor en landbouwkundig onderzoeker ontwikkelde echtpaar Joke en Jerke een hele eigen kijk op de liefde. Het groeien van planten en de liefde lijken veel op elkaar. Ze lopen samen de liefdeswandeling door Wageningen. * In Oudewater bekijkt kunsthistoricus Geert Pruiksma de replica's van schilder Gerard David. * Marc woont in Groningen in een klein huurappartement en krijg het voor elkaar in zijn woning een heuse klimmuur te bouwen. De bank is hierbij een goede valmat.
Dat Esther en Timo gek zijn op tropische kleuren is meteen te zien. De vondsten die ze meenemen van hun verre reizen maken het interieur tot een kleurrijk geheel. * Chef-kok Sharon roerbakt broccoli met biefstukpuntjes, gezouten pinda's en zoete aardappelfriet. * Om de vogels de winter door te helpen kun je je tuin of balkon vogelvriendelijk maken. Tuinvogelconsulent Luci heeft dit gedaan en ziet vele vogels in de tuin, waaronder een uil en torenvalk. * Fatima Oulad Thami schildert volgens de eeuwenoude technieken met henna. Met aandacht maakt ze de prachtigste patronen op handen, voeten, naar traditioneel of eigen ontwerp.
Epko en Jolanda wonen in een oude school in het Friese Gorredijk. Samen geven ze schilderles in het voormalig schoollokaal, maar hun favoriete ruimte is de slaapkamer om heerlijk te cocoonen. * Broers Klaas en Sjoerd hebben een missie. Zij willen vleesconsumptie verduurzamen door het eten van vlees, direct afkomstig uit de natuur. Op de boerderij in Loenersloot maken zij de mooiste huisgemaakte producten van het wild. Een waar feestje voor chef-kok Ramon Brugman. * Het is januari en dat betekent dat de fruitbomen gesnoeid moeten worden. Moestuinexpert Manon gaat samen met Simon aan de slag op een moestuincomplex in Dordrecht.
Het appartement van Florentine is gevestigd in een voormalige gieterij in de Amsterdamse Jordaan. De taartpuntige loft heeft uitdagende ronde muren en hoekjes waar zij wel raad mee weet. * In Nijmegen proost chef-kok Rosah van Schendelen met bierbrouwer Thieu en brouwmeester Henk. Naast mooie speciaalbieren maken de mannen iets heel anders: biermosterd. Rosah maakt er iets lekkers bij. * Natuur is niet alleen in planten terug te vinden. Juist in de stad is er veel te ontdekken in de stenen. Emeritus hoogleraar Jelle Reumer laat bijzondere fossielen in Utrecht zien.
Iris van Vliet is helemaal gek van kamerplanten en heeft haar eigen urban jungle gecreëerd in haar woonhuis in Dordrecht. Iris kan zich een huis zonder groen niet voorstellen. * Nadia Zerouali steekt haar handen uit de mouwen als ze Marokkaans gevuld brood maakt. Het is flink kneden, maar met twee heerlijke vullingen echt de moeite waard. Daarbij maakt ze een lauwwarme wortelsalade met paarse olijven. * Tingieten is een bijna vergeten ambacht. In het Gelderse Alphen aan de Maas maakt Martijn samen met zijn broer Jurgen met tin nog de meest bijzondere objecten, waaronder een zeer begeerde schaal.
Margreet en Peter zijn echte watersport-en botenliefhebbers. Voor hen komt een droom uit als ze een woonark kunnen kopen voor het bedrag van 1 euro. Scheepstimmerman Peter bouwt de hele boot opnieuw op. * Chef-kok Sharon de Miranda maakt een pastei, gevuld met pittige aardappelen en wortels. Daarbij serveert ze een romige uiensoep. Vega en lekker. * De zwarte populier is helaas een steeds zeldzamer baken in het Hollandse rivierenlandschap. In de Brabantse Biesbosch staan nog een aantal monumentale exemplaren. * In Amsterdam wordt van groenteafval natuurlijke verf gemaakt. Duurzame-lifestyle-expert Marieke Eyskoot gaat op bezoek.
Samenwonen is leuker dan alleen. Daarom kopen Lieke en Tim samen met vijf vrienden een grote boerderij aan de rand van Utrecht. Ze gebruiken samen de woonkamer en keuken en dat zorgt voor veel woonplezier. * Met dit winterse weer is er niets lekkerder dan een grote pan warme ossenstaartsoep op tafel te zetten. Chef-kok Ramon heeft goede herinneringen aan de soep van zijn moeder. Hij gaat buiten in een passende omgeving met haar recept aan de slag. * Kunsthistoricus Geert Pruiksma loopt door een passage die van onder tot boven is gevuld met kunst: de Passage Oersoep in hartje Amsterdam. De hele passage is eigenlijk één groot kunstwerk.
Als Amanda en Lars verkering krijgen, dromen ze ervan om samen in een vrijstaand huis te wonen. Die droom komt uit. Van een jaren 30-huis hebben ze een eigen plek gemaakt met veel hout, licht en vintagevondsten. * Aan de rand van Amsterdam teelt Thijmen de meest bijzondere wintergroenten: Russische boerenkool, zwarte rammenas, crapaudine-bietjes en Galicische kool, oftewel collard greens. Alain helpt met oogsten én maakt wat moois. * Cees heeft als kind al een passie voor dieren, pas na zijn vijftigste besluit hij om natuurfilmer te worden, met als resultaat een prachtige film over de wolf. Op de Veluwe vertelt hij wat hij heeft meegemaakt.
