True
Politiek.TV - TV kijken via internet, de beste Politiek tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Dit is de kwestie - Alle afleveringen
Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Huisdieren alleen nog voor de rijken?

Dierenorganisaties maken zich zorgen om het feit dat steeds meer mensen niet in staat zijn om de kosten voor hun huisdier te betalen. Dat heeft voor een deel te maken met de inflatie en de sterk gestegen kosten voor levensonderhoud. Maar ook de dierenarts lijkt een stuk duurder te zijn geworden dan voorheen. Zijn huisdieren straks alleen nog voor de rijken?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Mogen we de ruimte gebruiken om de aarde te redden?

Raketten, planeten, Star Wars: het heelal boeit ons. Tegenwoordig komt de ruimtevaart steeds dichterbij: de eerste toeristische ruimtevlucht is al geweest. Maar heeft het heelal ons niet méér te bieden, bijvoorbeeld in de strijd tegen de klimaatcrisis? De aarde heeft het zwaar en raakt uitgeput. Zouden we de ruimte kunnen gebruiken om planeet aarde te redden?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Verscheurt oorlog in Israël christelijk Nederland?

De oorlog in Israël roept veel emoties op. De heftige terreurdaden van Hamas en grootschalige bombardementen van Israël dwingen ons bijna om positie te kiezen. Lenny Kuhr leeft mee met haar gewonde kleinzoon in Israël. Onder christenen neemt de verdeeldheid toe. Hoe blijven we met elkaar in gesprek? Nabil Sahhar bezoekt als Palestijnse christen de demonstratie op de Dam, Eline van der Kaaden voert actie tegen wat ze 'genocide in Gaza' noemt en Sara van Oordt is bij een solidariteitsavond van Christenen voor Israël.



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Verscheurt de oorlog in Israël christelijk Nederland?

Tijs van den Brink, Margje Fikse en Kefah Allush onderzoeken de actualiteit vanuit prikkelende morele dilemma's en ethische kwesties.



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Moet kraken in tijden van woningnood weer toegestaan zijn?

De woningnood in Nederland is enorm. Tegelijkertijd staan er huizen en panden leeg, maar kraken is bij wet verboden. Moet kraken in tijden van woningnood weer legaal worden?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Moeten dikke mensen meer zorgpremie betalen?

Nederland kampt met een groeiend obesitasprobleem. Dit kost de samenleving heel veel geld aan zorgkosten. Daarom de ongemakkelijke vraag: moeten dikke mensen meer zorgpremie betalen?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Hebben Nederlanders een probleem met gezag?

Het lijkt wel of we niets meer pikken tegenwoordig. Op social media staan talloze video's van mensen die fel tegen de politie ingaan. Politieagenten wordt de huid volgescholden en steeds meer mensen gedragen zich onbeschoft of zelfs agressief als ze staande worden gehouden. Wat is er aan de hand in Nederland?



Dit is de kwestie
Dit is de Kwestie: Hebben Nederlanders een probleem met gezag?

Het lijkt wel of we niets meer pikken tegenwoordig. Op social media staan talloze video's van mensen die fel tegen de politie ingaan. Politieagenten wordt de huid vol gescholden en steeds meer mensen gedragen zich onbeschoft of zelfs agressief als ze staande worden gehouden. Wat is er aan de hand in Nederland?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Is seks een mensenrecht?

Bijna iedereen doet het en bijna iedereen vindt het fijn: het hebben van seks. Toch is dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Zo is het vaak voor mensen met een lichamelijke of verstandelijk beperking moeilijker om aan hun seksuele behoeften te voldoen. Volgens D66 moet aan die ongelijkheid een einde komen. Ze hebben hiervoor een motie ingediend. Seksueel actief zijn is volgens hen namelijk een mensenrecht waarbij de overheid zo nodig moet helpen. Een meerderheid van de Tweede Kamer is het daar mee eens.



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Je ouders in huis?

Door de vergrijzing en door de afkalvende zorg in ons land is het de vraag wie er straks voor onze ouders gaat zorgen. De druk op de mantelzorgers in ons land is hoog en in de toekomst zal die druk alleen nog maar hoger worden. Dat brengt ons bij de kwestie: moeten we straks verplicht onze ouders in huis nemen?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Kunstmatige intelligentie: goed of fout?

Stelt u zich eens voor: u bent oud en hulpbehoevend en de persoon die iedere dag naast uw bed staat, is een robot. De robot weet hoe u zich voelt, stelt u vragen, en zorgt voor uw dagelijkse behoeften. Als het aan de ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie ligt, is dit de toekomst. Toch deed Tesla-baas Elon Musk - zelf ontwikkelaar van AI - samen met andere prominente techmensen onlangs een oproep een pauze in te lassen in de ontwikkeling van deze kunstmatige intelligentie. En dit brengt ons bij de kwestie: is kunstmatige intelligentie een gevaar of biedt het ons juist een grote kans?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Fillers bij jongeren

Een fillertje hier, een botoxje daar, het aantal cosmetische ingrepen onder jongeren tussen de 18 en 25 jaar is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Wat beweegt jongeren om een cosmetische ingreep te laten doen? Met die vraag houden onderzoekers zich al een tijdje bezig, evenals met de vraag of het eigenlijk erg is dat jongeren steeds makkelijker iets laten doen aan hun lippen, ogen of borsten. Het willen voldoen aan een bepaald schoonheidsideaal is namelijk van alle tijden. Steeds meer jongeren laten cosmetische ingrepen doen, maar wat is daar eigenlijk mis mee?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Onze taal verandert, so what?!

Het Nederlands staat onder druk. De verengelsing van de taal, het toenemende gebruik van emoji's, het verdwijnen van het verheven ABN, de invloed van verschillende culturen: onze taal is in verandering. En zoals bij elke verandering zijn er mensen die dit een achteruitgang vinden, terwijl anderen beargumenteren dat de taalfout van nu, de taal van de toekomst is.



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Moet er een limiet op rijkdom komen?

Rijk worden, het is een droom van veel mensen. Mooie auto's, dure jachten, grote huizen. De allerrijksten van Nederland baden in luxe en weelde. Tegelijkertijd stijgt de armoede en zijn er steeds meer Nederlanders die zich afvragen hoe ze überhaupt de maand nog moeten doorkomen. De roep om een bovengrens te stellen aan rijkdom wordt dan ook steeds luider.



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Zijn we verslaafd aan de auto?

Veel Nederlandse steden binden de strijd aan met de auto in hun binnensteden. Ze zijn totaal volgeslibt, rommelig, vies en onveilig. Maar kunnen we wel zonder onze heilige koe?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Moeten we stoppen met thuisbevallingen?

Nergens anders in de wereld is de thuisbevalling zo normaal en gangbaar als hier. Deze oer-Hollandse traditie staat zelfs op de lijst van Nederlands Immaterieel Erfgoed. Toch wordt er steeds minder vaak thuis bevallen. Ook is er kritiek op onze thuisbevalcultuur.



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Groeit er een generatie van softies op?

Studenten die zeggen zich onveilig te voelen als ze tijdens college aangewezen worden antwoord te geven op een vraag van de docent. Een schilderij met rokende mannen dat als aanstootgevend wordt ervaren. Leerlingen die al op jonge leeftijd uitvallen door burn-outverschijnselen. Wat is er toch aan de hand met de nieuwe generatie Nederlanders voor wie iedere tegenslag, uitdaging of afwijkende opinie te veel lijkt?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Verslaafd op doktersvoorschrift?

Het is even wennen: doktoren die paddo's, MDMA en ketamine voorschijven. Steeds vaker worden psychedelische drugs gebruikt voor medische behandelingen. Patiënten die lijden aan zware depressies en militairen met posttraumatische stressstoornissen hebben er baat bij. Maar wegen de voordelen wel op tegen de risico's van deze middelen, die we vooral kennen als verslavende drugs in het partycircuit?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Moet de natuur op slot voor de mens?

De terugkeer van de wolf in Nederland heeft het debat op scherp gezet: is er wel plek voor dit roofdier in ons land? Als we het omdraaien: is er eigenlijk nog wel plek voor ons, mensen, in die natuur? In het dichtbevolkte Nederland moeten we misschien wel radicalere keuzes maken.



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Wordt het tijd voor een alcoholverbod?

Terwijl de strijd tegen de sigaret steeds verder wordt opgevoerd, blijft alcohol vooralsnog overal en altijd verkrijg- en zichtbaar. Een glaasje hoort erbij en maakt onderdeel uit van onze gezelligheidsrituelen. Toch lijkt er langzaam iets te veranderen. Het 0.0-schap in de supermarkt wordt groter, alcoholvrij bestellen in een café is niet langer vreemd en de eerste alcoholloze slijterijen verschijnen in het straatbeeld. Maar als we ons steeds meer realiseren en weten dat alcohol echt meer kapot maakt dan ons lief is, is het dan geen tijd voor radicalere maatregelen?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Willen we varkens als orgaandonoren?

Het debat wordt al decennia gevoerd en in Nederland mag het niet: het gebruik van dierlijke organen voor transplantaties in mensen. Toch is er op internationaal vlak de laatste jaren duidelijk iets aan het veranderen. Afgelopen jaar ontving een Amerikaanse patiënt een genetisch gemanipuleerd varkenshart. En in Duitsland staat er inmiddels een heuse orgaanboerderij. Het is onvermijdelijk dat ook hier binnenkort de kwestie weer op tafel ligt, met alle ethische dillema's voor mens én dier.



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Hoe gezond is vasten?

Op dinsdag 21 februari eindigde carnaval en vandaag 22 februari (Aswoensdag) begint de vastentijd, een periode van veertig dagen waarin christenen sober zijn met het nuttigen van voedsel. Maar eigenlijk waren we in dit land al massaal aan het vasten, want het vasten is door dieetgoeroes gebombardeerd tot succesvolle afslankmethode. Daarmee is een oeroude religieuze traditie verworden tot de nieuwste dieethype. Wat vindt de kerk hier eigenlijk van? En wat doet al dat hongerlijden eigenlijk met je lichaam?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Sleutelen we te lang door aan onze ouderen?

Niet alles wat kan, hoeft. Dat adagium lijkt niet te gelden in het ziekenhuis. Ondanks dat een grote meerderheid van de artsen vindt dat er meer oog moet zijn voor stoppen van (onnodige) behandelingen, is de praktijk nog altijd anders: wat genezen, verlengd of 'gerepareerd' kan worden, gebeurt ook. Koste wat het kost. Maar waarom eigenlijk? Dit is de kwestie: sleutelen we te lang aan onze ouderen?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Hoe lief is het dier ons eigenlijk echt?

Hoe kan iemand een heus 'kattenvrouwtje' zijn die haar dieren vertroetelt en verwent en tegelijkertijd de kiloknaller uit de bio-industrie op het bord leggen? Dit is de kwestie van deze week: hoe lief is het dier ons eigenlijk echt?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Wordt Nederland veel te preuts?

Een beeld van een borstvoedende vrouw in het Groningse ziekenhuis dat ophef veroorzaakt omdat het te pornografisch zou zijn. Voetbalteams die in sportkleding of helemaal niet meer douchen. Wat is er aan de hand met de manier waarop we met naaktheid omgaan? Waarom wordt onschuldig naakt steeds vaker als iets seksueels gezien? Dit is de kwestie: wordt Nederland (weer) veel te preuts?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Wordt het tijd voor wat meer genade voor gevallen helden?

Een held worden in het land van 'Doe maar normaal' was al nooit makkelijk. Maar ook nog op dat voetstuk blijven staan, lijkt inmiddels onmogelijk geworden. Historische figuren worden omstreden symbolen die uit het straatbeeld moeten verdwijnen. En hedendaagse 'heiligen' vallen diep door affaires en schandalen. Dit is de kwestie: wordt het niet tijd voor wat meer genade voor gevallen helden en heiligen?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Waar ligt de grens van onze gastvrijheid?

Een golf van grenzeloze gastvrijheid leek even door Nederland te gaan: open armen voor de duizenden Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Maar het duurde niet heel erg lang voordat de eerste barstjes in dat beeld verschenen. Vluchtelingen die na een paar nachten toch vriendelijk maar dwingend naar de reguliere opvang werden gedirigeerd. En ontevreden verhalen over veeleisende Oekraïners. Dit is de kwestie: waar ligt eigenlijk de grens van onze Hollandse gastvrijheid?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Wordt het na vlees- en vliegschaamte ook tijd voor baarschaamte?

De paus riep in zijn kerstboodschap op meer kinderen te krijgen. Maar is dat eigenlijk wel zo'n goed idee? Met overbevolking en een klimaatcrisis lijken mínder kinderen in plaats van méér een veel beter plan. Dit is de kwestie: wordt het na de vlees- en vliegschaamte nu ook al tijd voor baarschaamte?



Dit is de kwestie
Dit is de kwestie: Zijn wij bereid te vechten voor Nederland?

De beelden van onverschrokken Oekraïense mannen die naar de frontlinies vertrekken, roepen bij veel Nederlanders bewondering op. Maar hoe zit het eigenlijk met onze eigen bereidheid het land te verdedigen tegen eventuele vijanden? Zijn wij, net als de Oekraïeners, bereid het ultieme offer te brengen voor de vrijheid? Dit is de kwestie: zijn wij zelf eigenlijk bereid om te vechten voor het vaderland?